Oppigårds India Tribute

India Tribute, är Oppigårds hyllning till Indien.

Oppigårds Indian Tribute är av öltypen IPA (India Pale Ale). Ett prisbelönt öl, som fick guld på Stockholm Ölfestival 2008 och 2010, samt av Svenska Hembryggarföreningen utsetts till Sveriges bästa mikrobryggda öl 2008.
En IPA med IBU 57 och gjort på Pale Alemalt, samt ljus och mörk karamellmalt. Humlad med Amerikansk humle som Centennial och Cascade.

Oppigårds historia.
Det hela började redan 1984 när grundaren Björn Falkeström lånar sin första hembryggarbok på biblioteket i Hedemora, och den första mäsken görs i mammans konserveringskastrull. Därefter skall det dröja ända till 1997 innan det första bygget av bryggeriet börjar. 2004 är det första året som man börjar sälja till Systembolaget och mot restaurang.
Bryggeriet ligger i en liten by som heter Ingvallsbenning en bit sydväst om Hedemora. Under den korta tid dem har varit verksamma har dem gått från 8.000 liter år 2004 till att brygga 240.000 liter öl år 2008. Senaste uppgifterna från Björn är att dem idag 2011/12 gör mer än 680.000 liter öl per år. Idag brygger dem ale och lageröl av malt från Bamberg och humle från världens största humledistrikt. Vattnet pumpar dem upp från deras egna brunn 125 meter ner i Bergslagens inre.

Källa: Björn Falkeström själv & deras hemsida.

 


Foto: Dan Hvitman

Oppigårds India Tribute 6,6%

Producent: Oppigårds

Färg: Halvmörk amberfärgad, med orange inslag.

Doft: Ger en tydlig IPA-ton i doften, malt och humletypisk. Typiskt Amerikansk karaktär. Fruktig och mycket citrus.

Smak: Smaken av torkad frukt och torrhumlade citrustoner. Den är frisk med en tydlig humlebeska. Lätt brödig och toner av mineraler. Eftersmaken är lång men lätt. Pricken över i:et är en tydlig citruston i form av lime i avslutningen.

Passar till: Pepparstek med cognacskryddad pepparsås och ugnsrostad potatis.

Serveringstemperatur: 10-12 grader

Mitt betyg: 8,5/10

Pris på systembolaget: Art nr: 89516 Pris: 20.90kr

 


0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Indian Tribute - Oppigårds | India Pale Ales | Ölrecensioner och funderingar om öl - [...] lyriska toner från Micke och Jocke på The Öldrickers. 8,5(?)/10. 8,5/10 hos dryckesbloggen.se. Här kan du även läsa lite …

Leave a Reply