Oppigårds Easter Ale

Oppigårds Easter Ale

Så här veckorna innan Påsk, är det väl dax att prova sig igenom några av systembolagets påsköl.
Jag tänkte att jag skulle börja med att skicka en tidig påskhälsning till alla ölälskare från vårt lillstora Dalabryggeri Oppigårds och gör det genom att prova och analysera deras Easter Ale.

Dem skriver själva på hemsidan att Oppigårds Easter Ale är öl för att passa påsken och våren. En mörk Ale men inte lika mörkt som deras Winter Ale då dem använder mindre mörk karamell malt och ingen chokladmalt alls. Även beskan i Easter Ale har minskats gentemot beskan i Winter Alen. Däremot har man ökat inslaget av blommighet och citrus. Man har använt sig av hela fyra olika maltsorter. Dessa är Pale Alemalt, Ljus karamellmalt, mörk karamellmalt och Melanoidinmalt. Blommigheten och citurstonerna kommer från de amerikanska humlesorterna Cascade och Centennial. Oppigårds Easter Ale har tidigare fått goda betyg. Både 2006 och 2007 utsågs denna öl till årets bästa påsköl av många tidningar. Easter Ale har under flera år utsetts till årets bästa påsköl av Svenska Ölfrämjandet. Samt just i dagens datum för 2 år sedan fick den 5 solar i TV4 ( 2010-03-19) . Ölföreningen Gambrinus har utsett Easter Ale till bästa påsköl 2007, 2009 och 2010.

Säljs på 50 cl flaska och 30 liter fat under påsksäsongen.


Foto: Dan Hvitman

Oppigårds Easter Ale 5,3%

Producent: Oppigårds

Färg: Halvmörk amberfärgad.

Doft: Fruktigt inslag och en tydlig humleton. Friskt fruktig med balanserad citrusdoft. Lätt maltig brödighet och en söt knäckig avslutande ton.

Smak: Smakrik och fruktig med en behaglig humlebeska. Lätt besk citruston av grape och pomeran. Brödig likt knäckebröd och något örtig. Lång och behaglig eftersmak.

Passar till: En kryddig lammstek som serveras med ugnsrostad potatis och rosmarinsky

Serveringstemperatur: 12-15 grader

Mitt betyg: 8/10

Pris på systembolaget: Art nr: 1345 Pris: 26,50kr

IndiaPaleAles tycker också till om Oppigårds Easter Ale.

/ Dan Hvitman, Sommelier


0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Oppigårds Easter Ale | India Pale Ales - [...] öldrickare som tycker till: Danne har startat en helt ny blogg – kul! Han ger den en 8:a 5 …

Leave a Reply