Nøgne Ø – Sake från Europas första Sakebryggeri

Pressmeddelande: [2012-09-10]

Sake från Europas första Sakebryggeri

Kjetil Jikiun, mannen bakom det framgångsrika norska mikrobryggeriet Nøgne Ø, har skapat Europas första Sakebryggeri vid namnet Nøgne Ø Sake. Brill & Co är därför väldigt glada över att kunna presentera att de, under Stockholm Beer & Whisky Festival, kommer att gästas av Nøgne Ø. Dessutom kommer Kjetil Jikiun även att hålla i en master class kring sakebryggandet under festivalen.

Sake är en japansk alkoholhaltig dryck som bryggs med två huvudingredienser, ris och vatten. Den tekniska kunskapen hos bryggaren är därför väldigt viktig för att framställa en sake med god kvalité. Det är en kunskap som Kjetil Jikiun besitter efter att ha jobbat på sakebryggerier i Japan. Jikiuns mål är att göra djärva och aromrika sakes. För att lyckas med detta har han valt att använda den äldre och mer traditionella Yamahai-metoden. En metod som är mycket mer arbetsintensiv och krävande, men som leder till mer intresseväckande och unika smaker i den slutliga produkten.

Den 27/9 klockan 15.00 har den intresserade chansen att gå en master class där mästaren själv lär ut och bjuder på provsmaker av sina sex olika sakesorter. Utbildningen kommer att äga rum på Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka och bokning sker genom Stockholm Beer & Whisky Festivals hemsida, www.stockholmbeer.se

På London Sake Challenge 2012 vann Jikiuns sake Yamahai Motoshibori guld, och Junmai- shu brons. I Brill & Co:s monter på Stockholm Beer & Whisky Festival kommer det att finnas möjlighet till provsmakning av dessa två sorter liksom även resten av Nøgne Ø Sake mellan den 27/9-29/9 och 4/10-6/10.

Brill & Co – Brill & Co är en av Sveriges ledande importörer av kvalitetsöl. Vi arbetar med många av världens högst rankade öl och bryggerier, liksom flera av Sveriges mest spännande mikrobryggerier. Vårt sortiment är i ständig förändring med många heta nyheter och trendskapande produkter.

Nøgne Ø – Nøgne Ø är Norges största och ledande producenter av flasköl, och nu även Europas första och enda producenter av Sake. Nøgne Ø strävar alltid efter att skapa nya smaker och har därför en bred portfolio av både öl- och sakesorter att erbjuda.

För mer information:

Vedrana Corluka, marknadsassistent +46 735045453
vedrana@brill.se


2 Comments

  1. Häftigt. Den ser man fram emot att prova. Kan någon vänlig själ ta in den till Sverige?

    • Kommer med all säkerhet plockas in av Brill&Co som står för pressmeddelandet. Med tanke på att dem kommer låta oss testa det i sin monter på SBWF.

Leave a Reply