Grappa -Vad är Grappa?


 Grappa – Fattigmanscognac med oförtjänt dåligt rykte

Grappa, – vad är Grappa egentligen? För att göra det enkelt så kan man kalla det för Cognac från Italien. Dock är skillnaden ganska stor när det gäller framställan av dessa destillat. Främst i druvval. Sammantaget kan man säga att det är destillerad druvmust. Man skulle kunna tycka att det är lite konstigt att Grappan kommer från just Italien och inte Skottland. För från början var det ingen dryck för finsmakare utan en snål restprodukt. Man ville helt enkelt krama ut dem sista dropparna alkohol ur vindruvorna och göra något så när drickbart av det.

Framställan av Grappa är en ganska enkel procedur. Man använder sig oftast av pressrester (kallat vinaccia) från vinindustrin och kramar ur dem sista dropparna ur det och får då en druvmust som man låter jäsa för att sedan destillera. Skillnaden på grappan beror på kvaliten av vinaccia. När man använder sig av rester från bra viner där man endast använder sig av 60-70% av druvjuicen, får man ett destillat som ger bra aromer och smaker. Använder man sig av pressrester från viner av sämre kvaitet, ger dessa oftast en torr urmjölkad karaktär, vilket ger ett destillat med nästan inga aromer alls. Visserligen har man på senare tid börjat att producera Grappa på hela druvor, vilket har lett till en bättre kvalitet.

Destilleringen sker i en utrustning som kallas alambicco. Där man hettar upp råvaran i en panna varvid alkoholer och aromämnen förångas och leds vidare till en destillationskolonn. Här redestilleras substanserna i flera steg vilket gör så att koncentrationen av alkohol och substanser ökar. Under processen försvinner vissa substanser. För att få ut vätskan kyls ångorna (kondenserar). Och man får en grappa med alkoholstyrka på ca 75 procent. Därefter späds destillatet med vatten till lägst 37,5 procent.
Man brukar dela in Grappan i två produktionsmetoder.
Industriell (Industriale) – Där råvarorna utnyttjas maximalt, vilket gör att Grappan nästan inte får någon arom eller smak alls, utan kan liknas vid ett dåligt destillat som oftast bara smakar finkel.

Hantverksgrappa (Artigianle) – Som är den hantverksmässiga framställan av Grappa. En långsam process som kräver goda råvaror. Utmärkande för artigianle är småskalig produktion med traditionell utrustning, färska råvaror och skonsam destillering. Som ger ett resultat I form av smakrik grappa som präglas av druvans karaktär.
Tyvärr har Grappan inte så bra rykte i Sverige ännu. Anledningen är att vi har fått bekanta oss med industriell karaktärslös Grappa. Dessa har inte gett Grappan en rättvis resa till den svenska konsumenten. Däremot har det på senare tid, börjat komma riktigt bra hantverksgrappor. Grappor som har allt man kan tänka sig från frisk fruktighet till pepprig eldighet och tydliga smaker. Vilket har gett oss en utmärkt avec. Grappa är en digestiv, och är bra för våran matsmältning.

Man delar även in Grappan i två kategorier. Grappa Giovane (vit och ung) och Grappa invecchiata (lagrad).

Grappa giovane - Kristallklar likt vatten. Den vanligaste grappan. Med karaktär och smaker som uteslutande kommer från druvskalen och resterna den är gjord på. I princip tillsatsfri. Kräver inte så lång lagringstid. Utan är färdig att drickas efter cirka ett halvårs vila i ståltank. Världens enda destillerade alkoholdryck som får sin karaktär via råvaran under destilleringen.

Grappa invecchiata - Lagrad Grappa är något alldeles speciellt. Förädlas i träfat för att få färg och nya smaker, likt cognac och whisky som ju kräver träfatslagring. Detta ger utpräglad fatkaraktär samt andra aromer som man inte kan få fram vid enbart destillering.
Här kommer smak och aromkaraktärer fram på ett helt annat sätt.
Vad är då den stora skillnaden mellan Grappa och Cognac? Skillnaden är produktionskraven samt att man kan ha lite olika odlingsförhållanden. Cognac framställs idag enligt kvalitetslagarna endast ett antal druvor och genom att man destillerar färdigt vin. Till 95% använder man Ugni Blanc ( som i Italien heter Trebbiano, men lokalt i Cognac kallas för Saint Semillion). Medans man i Italien inte har någon restriktion över vilka druvor som får användas. Utan här har man fria händer att använda i stort sett vilka druvor som helst och att man destillerar druvmusten och inte vin. Grappan görs alltså på den druva som är vanligast förekommande i just det distrikt den kommer ifrån.
Det finns många motsvarigheter till grappan runt om i Europa och övriga världen. I Chile gör man Pisco, I Frankrike kallar man det för Marc. Tysklands motsvarighet heter Trester. Åker man till Portugal så hittar man Bagaço. I Jugoslavien säger man Komovica. Grekland har det anissmakande Ouzo. Hos oss i Skandinavien brukar vi använda begreppet fattigmanscognac om dessa produkter.

Men sedan början av 1960-talet har Italien börjat få ordning på tillverkningen av grappa. Benito Nonino var en av pionjärerna och han är en ledande person bakom många av standardknepen i dagens process. Vilket har lett till många sorters grappa av mycket god kvalitet. De flesta kända vinhusen låter göra grappa på sina druvrester, inte sällan med gott resultat. Grappa dricks mestadels som avec, det vill säga efter maten till kaffet. Men i Italien är det även vanligt att man dricker sin grappa direkt i kaffet, även kallat caffe correcto. Eller som vi skulle säga, en kaffegök.

/ Dan Hvitman, Sommelier


Lagunita Pale Ale

Posted by on Sep 28, 2016 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Lagunita Pale Ale

Foto: Dan Hvitman Producent: Lagunitas Brewing Company Färg: Kopparfärgad nyans, med ett vitt trevligt skum. Doft: Fräsch och fruktig, med inslag av exotiska frukter och citrus. Aprikos och ananas är väldigt framträdande. Lätt nyans av malt, med en avslutande karamellton. Smak: Tydlig frukt i forma av aprikos, ananas och mango. En konstig enbärston, som ger en parfymerad känsla. Tydlig humlebeska som inte är så lång i eftersmaken. Tyvärr har denna ale en alldeles för vattning och tunn kropp. Något som man inte hade räknat...

read more

Hembränd Moonshine på systembolagets hyllor

Posted by on Sep 1, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Hembränd Moonshine på systembolagets hyllor

Just idag 1/9 släpps den första Moonshine produkten på systembolaget. En hembränd whisky av Familjerna Baker som var bland de första som kom till Smoky Mountains. När Tennessee State’s lag ändrades och gjorde det lagligt att destillera sprit, de såg då en möjlighet att visa de traditioner och hantverk som förädlats fram i generationer för att destillera en högkvalitativ ”moonshine” och sälja den på laglig väg. Ole Smoky är det första destilleriet som blev federalt licensierat i östra Tennessee. Ole Smoky Moonshine...

read more

Den nya drinktrenden har kommit till Sverige

Posted by on Aug 20, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Den nya drinktrenden har kommit till Sverige

Glöm blaskiga drinkar och cocktails där isen smälter och gör upplevelsen smaklös och vattnig. Smaksatt is har den senaste tiden varit en snackis på cocktailbarer världen över. Nu har trenden kommit till Sverige och Stockholm. De flesta vet hur det är att se sin drink förvandlas från elegant och smakrik till blek och vattnig i takt med att isbitarna smälter. Lösningen stavas smaksatt is och har den senaste tiden gjort succé på trendiga och nyskapande cocktailbarer i storstäder som New York, Sydney och Tokyo. Nu har den nya...

read more

Cardhu 12yo, en Single malt som sätter smak på dessert

Posted by on Apr 21, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Cardhu 12yo, en Single malt som sätter smak på dessert

Cardhu 12 yo är sedan 1 mars en ny single malt på den svenska marknaden. Det som särskiljer Cardhu mot andra whisky är att den är väldigt mjuk och har toner av frukt, nötter och honung. Det gör att Cardhu är världens snabbast växande malt whisky och efterlängtad av många svenskar. Restaurangen Orangeriet, som även är en del av Melker Andersson koncernen, har tagit fram ett en härlig dessert med Cardhu som utgångspunkt. Chokladdesserten är en ljuvlig chokladmousse med whiskyskum och crumble. En förträfflig dessert som får...

read more

Årets ölhändelse i Helsingborg

Posted by on Apr 19, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Årets ölhändelse i Helsingborg

Helsingborgs Bryggeri firar 3 år Öl, mat och livemusik – när Helsingborgs Bryggeri firar 3 år blir det stort kalas med allt det goda från nordvästra Skåne. Den färgsprakande festen går av stapeln 17 maj. Det väl tilltagna bryggeriområdet kommer att fyllas av tält och bardiskar med något för alla smaker. För den matintresserade blir det särskilt kul, med en stor, lokal matmarknad. På scen kommer det att bli underhållning hela dagen, och man kan bland annat lyssna till åtta liveband från regionen. En jubileumsöl med smak...

read more

Boken Champagne av Andreas Kjörling.

Posted by on Apr 18, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Boken Champagne av Andreas Kjörling.

Andreas Kjörling har precis släppt sin sjunde bok i ordningen. Rykande färsk då den hade releasefest i förrgår, kan jag rekommendera denna bok av Andreas Kjörling. Boken Champagne, är uppföljaren till succéboken, Champagne – Kunskap ger mersmak – som vann silver i World Gourmand Cook Book Award. Boken innehåller både grundläggande och mer detaljerad information om den fantastiska drycken champagne. Läs om historia, handel mellan druvodlare och producenter, tillverkningens alla olika steg från skörd till pressning,...

read more

Westbrook Citrus Ninja Exchange

Posted by on Mar 16, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Westbrook Citrus Ninja Exchange

Den första kollaborationen mellan Westbrook Brewing co och The Charleston Beer Exchange. 2011 släpptes den första, fast endast på fat. under 2012 kom den på flaska i en något förändrad bryggning, med en något enklare maltsammansättning och en blandning mellan Amerikansk och Nya Zeeländsk humle och grapefrukt. Till skillnad mot den första brygden som då endast var bryggd med Cascadehumle och grapefrukt. Westbrook Brewing co är ett innovativt bryggeri som gärna laborerar för att skapa intressanta öler. Så här beskriver...

read more

DesignBrew Sassy Lassy Pale Ale

Posted by on Mar 16, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

DesignBrew Sassy Lassy Pale Ale

Purfärsk häller jag upp en frisk och fruktdoftande Pale Ale med nyanserad lakritston. Det här verkar lovande?! Sassy Lassy är en fräck och käck tjej i Pale Alefodral, som levererar ett intressant spektra av dofter och smak. Bryggt 23-24/1 och tappad på flaska så sent som 18/2, med andra ord pinfärsk… DesignBrew är ett nytt microbryggeri som redan vid första stund levererar intressant öl som lovar mer. Sassy Lassy finns redan nu i Systembolagets beställningssortiment för 19.90kr med artikelnr 89323 och kan köpas stycke...

read more

FrEQuency Ain´t Nuthin to F*** Wit

Posted by on Okt 3, 2012 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

FrEQuency Ain´t Nuthin to F*** Wit

- Ain´t Ntuhin to F*** Wit ……. – Vad är det då…..?  Jo det är en helt fantastisk veteöl i ny tappning. På klassisk sätt, men med en modern och häftig kryddning. Smaken utgörs av lime och koriander vilket ger denna veteöl en helt ny dimension. Anders Fridén och David Mortimer-Hawkins har tillsammans med Ängö Kvartersbryggeri i Kalmar gjort denna Belgiska Witbier. Med denna har man tänk omvända det svenska folket till Wit-älskande folk (direkt citerat från FrEQuency´s blogg). Själv upplever jag...

read more

Stockholm Beer and Whisky Festival 2012

Posted by on Okt 3, 2012 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Stockholm Beer and Whisky Festival 2012

27 Oktober var datumet för årets SBWF att öppna! Där vi vid pressbrunchen fick information av CEO Marianne Wallberg, som är mycket stolt över vad festivalen har kommit att bli för dryckesvärlden. Stockholm Beer & Whisky Festival – för 21:a året i rad – slår ännu en gång alla tidigare rekord med en bra bit över 2000 öl och ca 1500 whisky. Mässan är ohotat världens största whiskymässa (för 20:e året i år!) och en av de tre största ölmässorna i världen. Mässan har mycket hög internationell status och är...

read more