Serveringstemperatur


Serveringstemperaturen är en av dem viktigaste faktorer som man skall vara noga med när man skall dricka vin. Detta med anledning av smakupplevelsen och doften på vinet. Att servera ett rött vin för varmt kan bli ett magplask då vinet kan ge en kvalmig upplevelse. Ett för kallt serverat rött vin kan bli helt intetsägande och tråkigt, surt och inte alls en trevlig upplevelse, dock kommer vinet att komma till sin rätt när det blir något varmare.

 

Här kommer nu några enkla riktlinjer för vilka serveringstemperaturer man skall ha. Dock är detta mina preferenser vilket gör att alla kanske inte håller med mig, men det ger iallafall ett hum om vilken temperatur vinet skall hålla. Prova dig fram.

Söta vita viner: 5-7 grader

Sauternes
Moscatel
Tokaji
Mousserande vita

Vita viner: 6-8 grader

Gewurztraminer
Sancerre
Pouilly
Muscadet
Sylvaner
Spätlese
Berenauslese
Frascati
Orvieto
Vino Verde
 
 

Vita viner: 8-10 grader

Alsace
Chablis
Champagne
Graves
Riesling
Chardonnay
Soave
Verdicchio
Sauvignon Blanc
Fume Blanc
Samt Roséviner
 
 

Vita viner: 11-13 grader

Vin Jaune
Amontillado (Sherry)
 
Vit Bourgogne 13-14 grader
 

Röda viner: 11-13 grader

Beajoulais
Valpoicella
Valdepenas
 

Röda viner: 13-15 grader

Côte du Rhone
Midi viner
Madeira
Lätta Zinfandel
Viner  från Sicilien

Röda viner: 15-16 grader

Enklare Bordeaux
Cahors
Chianti
Pinot Noir från Kalifornien
Tawny Port
Ruby Port
 

Röda viner: 16-18 grader

Amarone
Rioja viner
Cabernet Sauvignon
Barolo
Pinotage
Finare Bourgogner
Finare Bordeauxer
Finare Côte du Rhone
Finare Zinfandel
Finare Nya Zeeländska
Finare Portugisiska
Vintage Port.
 
 

/ D. Hvitman, Sommelier


Leave a Reply