Världens Vinlagar


 Världens vinlagar är komplicerade ibland.
Här nedan har jag gjort en sammaställning om hur det ser ut idag.

AUSTRALIEN:

GI-klassificering ”Geografical Indications” – idag ca 100 områden.

Motsvarighet till de Europeiska appellationerna. GI-klassificeringen styrs av det officiella organet GIC. En GI utgör en beskrivning av en vinzon (region eller underregion). På motsvarande sätt som i Europa ger klassificeringen vinkonsumenten säkert besked om vinets ursprung. I sin beslutsprocess för att bestämma en GI tar GIC hänsyn till ett antal kriterier: Historik, Klimat, Geografi, Dränering, Tillgång till vatten, Skördetidpunkt, Förmåga till utveckling, Traditionellt nyttjande av område och namnet.

Ett av kännetecknen för den Australiska vinproduktionen är och förblir dock strävan efter att behålla druvtypiska egenskaper i vinerna.

ARGENTINA:

DO – Dénominationes de Origen.

Traditionellt har vinlagarna varit obefintliga eller outvecklade i Argentina. Ursprungsbeteckning Dénominationes de Origen (DO) är under uppbyggnad och finns hittills i regionen Mendoza.

CHILE:

Indelas i 3 kategorier:

DO – Denominacion de Origen.

Viner med ursprungsbetckning. Minst 75% av druvorna måste komma från regionen.

Viner utan ursprungsbeteckning.

Vino de Mesa – Bordsviner

 

FRANKRIKE:

AOC – Appellation D´origine Controlée

Detta är den högsta klassen och det finns närmare 400 olika A.C.

VDQS – Vins Delimité Qualité Supérieur

VDQS utgör inte mer än 1% av den franska vinproduktionen. Dessa viner produceras i något utav 26 avgränsade områden med liknande krav. Kraven är dock lägre än för den högsta klassen A.C. Ett flertal av dessa viner brukar flyttas upp till den högsta klassen A.O.C.

VDP – VIN DE PAYS  Lantvin

Det finns idag närmare 140 stycken avgränsade områden som får kalla sig Vin de Pays – ”Lantvin”. Även i denna klass finns begränsningar för vad man får göra med och vad som skall ingå i vinet. Det är inte lika hårda begränsningar som i de högre klasserna A.O.C. och VDQS.

VDT – VIN DE TABLE  Bordsvin

Detta är de lägsta klassen och det enda kravet som finns är att alkoholhalten inte får understiga 8,5%.

Viktiga årtal i Frankrikes vinhistoria:

Phylloxera cinicera (Vinlusen) angrep franska rankor i slutet av 1800-talet ”1850-80”

Bordeaux Cru-klassificeringar 1855.

Ch. Haut-Brion (Pessac-Leognan, Graves)

Ch. Lafite-Rotschild (Pauillac)

Ch. Latour (Pauillac)

Ch. Margaux (Margaux)

Ch. Mouton-Rotschild (Pauillac) fick 1:a Cru 1973 upphöjd från 2:a Cru

 

PORTUGAL:

DOC – Denominacao de Origem Controlada

Detta är den högsta klassen och för närvarande får 18 regioner använda denna beteckning.

IPR – Indicacao de Proviniencia Regulamentada

Detta är den näst högsta klassen. Det finns idag 26 regioner som använder sig av klassificeringen IPR.

VINHO DE MESA – Bordsvin.

De allra enklaste vinerna som är blandade mellan de olika regionerna.

 

RUMÄNIEN:

Här hittar du korta förklaringar till den vinlag som gäller i Rumänien sedan 1971. Vinlagen är indelad i fem klasser:

VIN DE MASA/REGIUNE – Bordsvin.

VIN DE MASA/REGUINE SUPERIOR

VS – Vin De Calitate Superioara – Kvalitetsvin.

VSO – Vin De Calitate Superioara Cu Denumire De Origine – Ursprungsgaranterat vin.

VSOC – Vin De Calitate Superioara Cu Denumire De Origine Si Trepte De Calitate

Klassificeringen påminner om den tyska Qualitätswein mit Prädikat (QmP-viner)

 

ITALIEN:

DOCG – Denominazione D´origine Controllata Garantita

Detta är den högsta klassen och de viner som har ”Garantita” tillagt klassas högre än vanliga DOC. En panel av oberoende vinprovare garanterar kvaliteten på vinet. DOCG infördes 1980 och fram till idag har följande viner klassats som DOCG:
Röda viner:

Toscana – Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti,  Chianti Classico och Vino Nobile de Montepulciano.

Piemonte – Barbaresco, Barolo, Brachetto d´Acqui och Gattinara.

Umbrien – Montefalco Sangrantino och Torgiano Riserva

Campania – Taurasi

Sardinien –  Vermentino di Gallura

Veneto – Valpolicella Amarone

Vita viner:

Emilia-Romagna – Albana di Romagna

Lombardiet – Franciacorta.

Piemonte – Moscato d´Asti.

Toscana - Vernaccia di San Gimignano.

Veneto – Recioto di Soave

 

DOC – Denominazione di Origine Controllata

Detta är den näst högsta klassen och skapades 1963 efter franskt mönster. DOC-klassningen reglerar maximalt antal skördar från varje vingård, tillåtna druvsorter, lägsta alkoholnivå, lagringstid samt geografiskt ursprung. Över 800 olika DOC-vintyper produceras från de mer än 220 områden som har fått DOC-klassning.

SUPER VINI DA TAVOLA

En klass som är relativt ny. Klassen tillkom för att man skulle kunna skilja ut de fina viner som fördes in under kategorin VINI DA TAVOLA, därför att de inte producerades enligt de gamla DOC- eller DOCG-reglerna. SUPER VINI DA TAVOLA är alltså bättre viner än VINI DA TAVOLA och i många fall även bättre än DOCG-viner, men de görs på andra vindruvor än de traditionella.

IGT – Indicazione Geografica Tipica

Denna klass tillkom 1992. Klassificeringen motsvarar fransmännens Vin de Pays – Lantvin och innebär att vinerna måste uppfylla vissa kvalitetskrav samt att de kommer från ett större definierat område.

VDT – Vino Da Tavola

Detta är den lägsta klassen. Här kan man även hitta några av landets dyraste och främsta viner. Dessa viner använder sig av en druva som inte är tillåten i den lokala DOC:n och då klassas vinet automatiskt som VINO DA TAVOLA.

 

SPANIEN:

DOC a – Denominacon de Origen Calificada

Detta är den högsta klassen och den infördes 1988. Ännu så länge bara använd i Rioja. Priorat har inom den egna autonoma regionen kalssat sitt vin DOC. Men man tror att Sherry blir nästa D.O.CA. Dessa viner har en kontrollerad ursprungsbeteckning.

DO – Denominacon de Origen

Detta är den näst högsta klassen. 47 olika D.O är fördelade över hela Spanien. Även dessa viner har en kontrollerad ursprungsbeteckning.

VT – Vino de La Terra ”Lantvin”

I denna klass finns det regler för druvor, alkoholhalt och tillverkningssätt. På etiketten måste vinområdet anges.

VDM – Vino De Mesa ”Bordsvin”

De allra enklaste vinerna som inte har några andra krav på tillverkning än att ursprunget måste vara EU.

 

SYDAFRIKA:

WOS – Wine of Origin Superior

Vilket är den allra högsta klassen ett Sydafrikanskt vin kan få. Flaskan dekoreras med en guldetikett.

WO – Wine of Origin.

Klassificeringen i Sydafrika kallas WO, Wine of Origin. Denna ger garantier för vinets ursprung, årgång och druva. I vin för export måste innehållet vara angiven druvsort till minst 85%. Ursprungsgaranti ges också med en liten etikett fäst på flaskans hals, vanligtvis kallad busticket. Denna etikett är utformad med tre olika band:

Blått är ursprunget (100% av druvorna från angivet distrikt)

Rött är årgången (75% av druvorna från angiven årgång)

Grönt är druvan (75% av druvorna av angiven sort, 85% för exportviner).

LANDGOED

Anges på etiketten vilket är en garanti för att vinet kommer från den angivna vingården.

 

TYSKLAND:

Qmp – Qualitätswein Mit Prädikat, (Men sedan 2007 endast Prädikat).

Detta är den högsta klassen och de viner som ingår här måste komma från någon av Tysklands tretton vinregioner. Prädikatsviner måste innehålla vissa bestämda druvsorter och hålla en viss mustvikt. Vinerna indelas i sex kvalitetssteg beroende på hur söta druvorna är vid skörden. Kvalitetsstegen är i stigande ordning:

KABINETT – vin på kvalitetsdruvor från den normala skörden

SPÄTLESE – druvklasar som fått hänga kvar på vinstocken för att bli sötare

AUSLESE – vin på de sötaste klasarna av Spätleseskörden

BEERENAUSLESE – sött vin som görs på druvor som delvis skrumpnat och angripits av ädelröta

TROCKENBEERENAUSLESE – intensivt sött vin som görs på druvor som angripits ordentligt av ädelröta,

EISWEIN – ett mycket sött vin som görs på druvor som frusit på stocken, skördats och allt det vatten som fryst till is avlägsnats ur musten.

QbA – Qualitätswein Bestimmter Anbaugebeite

För dessa viner gäller samma förutsättningar som för Prädikats-vinerna. Det enda som skiljer är att dessa viner får tillföras en sockertillsats (chaptaliseras) samt att mustvikten kan vara lägre.

LANDWEIN – Lantvin

För dessa viner gäller samma förutsättningar som för Prädikats-vinerna. Det enda som skiljer är att dessa viner får tillföras en sockertillsats (chaptaliseras) samt att mustvikten kan vara lägre.

TAFELWEIN – Bordsvin

Detta är den lägsta klassen och oftast är det blandviner. Det kommer fler och fler viner av mycket hög klass med beteckningen Tafelwein. Vissa av dessa följer inte alla bestämmelser som gäller för Qualitäts-viner och klassas därför automatisk i den lägsta klassen liksom viner i Italien klassas i  Vino da Tavola.

 

ÖSTERRIKE:

Qmp – Qualitätswein Mit Prädikat
Detta är den högsta klassen och de viner som ingår här måste komma från någon av Tysklands tretton vinregioner. Prädikatsviner måste innehålla vissa bestämda druvsorter och hålla en viss mustvikt. Vinerna indelas i sex kvalitetssteg beroende på hur söta druvorna är vid skörden. Kvalitetsstegen är i stigande ordning:

KABINETT – vin på kvalitetsdruvor från den normala skörden

SPÄTLESE – druvklasar som fått hänga kvar på vinstocken för att bli sötare

AUSLESE – vin på de sötaste klasarna av Spätleseskörden

BEERENAUSLESE – sött vin som görs på druvor som delvis skrumpnat och angripits av ädelröta,

AUSBRUCH – sött vin som ligger mellan Beereauslese och Trockenbeerenauslese.

TROCKENBEERENAUSLESE – intensivt sött vin som görs på druvor som angripits ordentligt av ädelröta.

EISWEIN – ett mycket sött vin som görs på druvor som frusit på stocken, skördats och allt det vatten som fryst till is avlägsnats ur musten.

QbA – Qualitätswein Bestimmter Anbaugebeite

För dessa viner gäller samma förutsättningar som för Prädikats-vinerna. Det enda som skiljer är att dessa viner får tillföras en sockertillsats (chaptaliseras) samt att mustvikten kan vara lägre.

LANDWEIN – LANTVIN
Vinet måste vara torrt eller nästan torrt och hålla en alkoholhalt på minst 9%. Det måste vara regionstypiskt och komma från ett av de 18 Landweinområdena.

TAFELWEIN – BORDSVIN
Detta är den lägsta klassen och oftast är det blandviner. Det kommer fler och fler viner av mycket hög klass med beteckningen Tafelwein. Vissa av dessa följer inte alla bestämmelser som gäller för Qualitäts-viner och klassas därför automatisk i den lägsta klassen liksom viner i Italien klassas i  Vino da Tavola.

Sammanställt av

/ Dan Hvitman, Sommelier.


Lagunita Pale Ale

Posted by on Sep 28, 2016 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Lagunita Pale Ale

Foto: Dan Hvitman Producent: Lagunitas Brewing Company Färg: Kopparfärgad nyans, med ett vitt trevligt skum. Doft: Fräsch och fruktig, med inslag av exotiska frukter och citrus. Aprikos och ananas är väldigt framträdande. Lätt nyans av malt, med en avslutande karamellton. Smak: Tydlig frukt i forma av aprikos, ananas och mango. En konstig enbärston, som ger en parfymerad känsla. Tydlig humlebeska som inte är så lång i eftersmaken. Tyvärr har denna ale en alldeles för vattning och tunn kropp. Något som man inte hade räknat...

read more

Hembränd Moonshine på systembolagets hyllor

Posted by on Sep 1, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Hembränd Moonshine på systembolagets hyllor

Just idag 1/9 släpps den första Moonshine produkten på systembolaget. En hembränd whisky av Familjerna Baker som var bland de första som kom till Smoky Mountains. När Tennessee State’s lag ändrades och gjorde det lagligt att destillera sprit, de såg då en möjlighet att visa de traditioner och hantverk som förädlats fram i generationer för att destillera en högkvalitativ ”moonshine” och sälja den på laglig väg. Ole Smoky är det första destilleriet som blev federalt licensierat i östra Tennessee. Ole Smoky Moonshine...

read more

Den nya drinktrenden har kommit till Sverige

Posted by on Aug 20, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Den nya drinktrenden har kommit till Sverige

Glöm blaskiga drinkar och cocktails där isen smälter och gör upplevelsen smaklös och vattnig. Smaksatt is har den senaste tiden varit en snackis på cocktailbarer världen över. Nu har trenden kommit till Sverige och Stockholm. De flesta vet hur det är att se sin drink förvandlas från elegant och smakrik till blek och vattnig i takt med att isbitarna smälter. Lösningen stavas smaksatt is och har den senaste tiden gjort succé på trendiga och nyskapande cocktailbarer i storstäder som New York, Sydney och Tokyo. Nu har den nya...

read more

Cardhu 12yo, en Single malt som sätter smak på dessert

Posted by on Apr 21, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Cardhu 12yo, en Single malt som sätter smak på dessert

Cardhu 12 yo är sedan 1 mars en ny single malt på den svenska marknaden. Det som särskiljer Cardhu mot andra whisky är att den är väldigt mjuk och har toner av frukt, nötter och honung. Det gör att Cardhu är världens snabbast växande malt whisky och efterlängtad av många svenskar. Restaurangen Orangeriet, som även är en del av Melker Andersson koncernen, har tagit fram ett en härlig dessert med Cardhu som utgångspunkt. Chokladdesserten är en ljuvlig chokladmousse med whiskyskum och crumble. En förträfflig dessert som får...

read more

Årets ölhändelse i Helsingborg

Posted by on Apr 19, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Årets ölhändelse i Helsingborg

Helsingborgs Bryggeri firar 3 år Öl, mat och livemusik – när Helsingborgs Bryggeri firar 3 år blir det stort kalas med allt det goda från nordvästra Skåne. Den färgsprakande festen går av stapeln 17 maj. Det väl tilltagna bryggeriområdet kommer att fyllas av tält och bardiskar med något för alla smaker. För den matintresserade blir det särskilt kul, med en stor, lokal matmarknad. På scen kommer det att bli underhållning hela dagen, och man kan bland annat lyssna till åtta liveband från regionen. En jubileumsöl med smak...

read more

Boken Champagne av Andreas Kjörling.

Posted by on Apr 18, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Boken Champagne av Andreas Kjörling.

Andreas Kjörling har precis släppt sin sjunde bok i ordningen. Rykande färsk då den hade releasefest i förrgår, kan jag rekommendera denna bok av Andreas Kjörling. Boken Champagne, är uppföljaren till succéboken, Champagne – Kunskap ger mersmak – som vann silver i World Gourmand Cook Book Award. Boken innehåller både grundläggande och mer detaljerad information om den fantastiska drycken champagne. Läs om historia, handel mellan druvodlare och producenter, tillverkningens alla olika steg från skörd till pressning,...

read more

Westbrook Citrus Ninja Exchange

Posted by on Mar 16, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Westbrook Citrus Ninja Exchange

Den första kollaborationen mellan Westbrook Brewing co och The Charleston Beer Exchange. 2011 släpptes den första, fast endast på fat. under 2012 kom den på flaska i en något förändrad bryggning, med en något enklare maltsammansättning och en blandning mellan Amerikansk och Nya Zeeländsk humle och grapefrukt. Till skillnad mot den första brygden som då endast var bryggd med Cascadehumle och grapefrukt. Westbrook Brewing co är ett innovativt bryggeri som gärna laborerar för att skapa intressanta öler. Så här beskriver...

read more

DesignBrew Sassy Lassy Pale Ale

Posted by on Mar 16, 2014 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

DesignBrew Sassy Lassy Pale Ale

Purfärsk häller jag upp en frisk och fruktdoftande Pale Ale med nyanserad lakritston. Det här verkar lovande?! Sassy Lassy är en fräck och käck tjej i Pale Alefodral, som levererar ett intressant spektra av dofter och smak. Bryggt 23-24/1 och tappad på flaska så sent som 18/2, med andra ord pinfärsk… DesignBrew är ett nytt microbryggeri som redan vid första stund levererar intressant öl som lovar mer. Sassy Lassy finns redan nu i Systembolagets beställningssortiment för 19.90kr med artikelnr 89323 och kan köpas stycke...

read more

FrEQuency Ain´t Nuthin to F*** Wit

Posted by on Okt 3, 2012 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

FrEQuency Ain´t Nuthin to F*** Wit

- Ain´t Ntuhin to F*** Wit ……. – Vad är det då…..?  Jo det är en helt fantastisk veteöl i ny tappning. På klassisk sätt, men med en modern och häftig kryddning. Smaken utgörs av lime och koriander vilket ger denna veteöl en helt ny dimension. Anders Fridén och David Mortimer-Hawkins har tillsammans med Ängö Kvartersbryggeri i Kalmar gjort denna Belgiska Witbier. Med denna har man tänk omvända det svenska folket till Wit-älskande folk (direkt citerat från FrEQuency´s blogg). Själv upplever jag...

read more

Stockholm Beer and Whisky Festival 2012

Posted by on Okt 3, 2012 in Recenserat, Senast Inlagt | 0 comments

Stockholm Beer and Whisky Festival 2012

27 Oktober var datumet för årets SBWF att öppna! Där vi vid pressbrunchen fick information av CEO Marianne Wallberg, som är mycket stolt över vad festivalen har kommit att bli för dryckesvärlden. Stockholm Beer & Whisky Festival – för 21:a året i rad – slår ännu en gång alla tidigare rekord med en bra bit över 2000 öl och ca 1500 whisky. Mässan är ohotat världens största whiskymässa (för 20:e året i år!) och en av de tre största ölmässorna i världen. Mässan har mycket hög internationell status och är...

read more