Underjäst Öl


Över 90 procent av allt öl i världen är ljust och underjäst. Ljus lager, denna unga öltyp – ynka 160 år gammal – kan tyckas smaka likadant överallt, oavsett märke. Men det finns stora skillnader.

Ljus lager

Tjeckisk pilsner bryggdes första gången 1842 i staden Pilsen. Den bryggs på ljus tjeckisk malt och mjukt mineralfattigt vatten och är inte riktigt utjäst. Den ofullständiga jäsningen ger karaktär av smörkola och en liten restsötma, som gör att pilsnern tål rikligt med humle.

En tjeckisk pilsner är oftast bärnstensfärgad, relativt fyllig, har ett tydligt inslag av aromahumle (Saaz-humle) och en balanserad beska. Visserligen är den bryggd på pilsnermalt, men den stora mängden humle ger tjeckisk pilsner en lite mörkare och djupare färg. Alkoholhalt: 4,1–5 %.

Tysk pilsner (pils) finns i många stilar, där den nordtyska är den tydligaste. En tysk pilsner är mer utjäst än en tjeckisk, vilket ger en torrare och renare karaktär som gör att beskan känns tydligare. Dessutom innehåller den tyska pilsnern inte så mycket aromahumle. Färgen är oftast mycket ljust gul.
Alkoholhalt: 4,5–5,3 %.

Internationell lager kan beskrivas som en tillrättalagd version av den tjeckiska och tyska pilsnern. Danska ölbryggare gjorde redan i slutet av 1800-talet en mjukare form av pilsner med mycket kolsyra.

Internationell lager är oftast ljust gyllengul, doftar mer malt än humle och har en lätt smak med liten eller medelstor beska och ofta en ton av grönsaker. Råfrukt kan förekomma men har minskat i betydelse. Detta är världens vanligaste öltyp.

Panamerikansk lager är en vidareutveckling av den internationella lagern och ännu mer lättdrucken –med en stor andel råfrukt, blekt gul färg och mycket kolsyra. Smaken är lätt, neutral och med minimal beska, något som ger ölet en lite söt eftersmak. Några av världens största ölmärken hör till denna öltyp.

Dortmunder/exportöl påminner om tysk pilsner men har högre vörtstyrka, vilket ger ett lite alkoholstarkare öl med viss maltsötma. Ölet har medelstor beska men ganska lite humlearom.

Vanligt svenskt starköl har oftast dortmunder som förlaga, men det mjukare svenska vattnet gör ölet lite mildare. Jämfört med till exempel danskt öl framstår det svenska starkölet som fylligare och ofta lite sötare.

Bocköl var ursprungligen mörkt, men ljust bocköl (helles bock) har vunnit terräng. Bocköl är i dag ett samlingsnamn för många starka öltyper med tydligt maltig karaktär och aromatisk humlekaraktär. Alkoholhalt: 6,3–7,5 %.

Mörk lager

Wieneröl är kopparfärgat, bryggt på wienermalt och har en maltig smak med viss sötma och rätt stor beska. Traditionellt wieneröl är en ovanlig öltyp och en förlaga till märzen och annan så kallad festbier. Det som i Sverige marknadsförs som bayersk är snarare en sorts wieneröl.

Märzen kan vara allt från gyllengul till rödbrun och kan ses som en starkare version av wienerölet, med viss sötma och toner av lättrostad malt.

Innan kyltekniken kom kunde man bara underjäsa öl under vinterhalvåret. När det var dags för den sista bryggningen för säsongen gjorde man en extra stor sats, med lite högre alkoholstyrka, för att ölet skulle hålla över sommaren. I samband med det uppstod traditionen att dricka det sista märzenölet i oktober, i samband med de traditionella höstmarknaderna. Därför fick märzenölet heta oktoberfestbier.

Märzen münchener dunkel – eller bara münchener – är mörkt kopparfärgad till brun, och har en mjuk rostad maltkaraktär med ton av kaffe och choklad. En bra münchener är fyllig, mjuk och välbalanserad.
Alkoholhalt: 4,8–5,5%.

Tjeckisk mörk lager är som en mjukare typ av münchener.

Dubbelbock är mörkt bärnstensfärgad till mörkt brun och har en tydligt maltig doft med inslag av choklad. Smaken är eldig och fyllig med balanserande beska. Många dubbelbock bär namn med ändelsen ”-ator”, som Salvator, Kulminator och Terminator. Alkoholhalt: 6,5–7,8 %. Vanligt mörkt bocköl är något svagare.

Eisbock är ett bocköl som delvis har frysts ner. När en del av isen avlägsnats får ölet högre alkoholhalt och en mycket koncentrerad smak. Eisbock kan bli väldigt starkt.

Schwarzbier innehåller svartmalt, vilket ger ölet en tydligt rostad karaktär och en brunsvart färg. Smaken är maltig och torr med medelstor beska. Alkoholhalt: 4,6–5,5 %.

Utöver alla dessa sorter finns diverse specialöl, blandningar mellan olika sorter och maltbaserade blanddrycker.


Leave a Reply