Humlelexikon


Man brukar i ölsammanhang prata om olika humle. Då i form av bitterhumle och aromahumle. Det är humlet som ger ölet dess beska, och samtidigt till stor del dess friska aromer och smaker.
Likt malt är det viktigt att använda humle av god kvalitet vid bryggningen. Den färska humlen är grön och doftar kraftigt och avger en frisk doft. Gammal humle blir brun ochdoftar obehagligt. Om humlen utsätts för oxidation, ljus och värme försämras snabbt, och tappa det mesta av sin karaktär och smak. Humle som används i bryggning finns i olika former. Kottar som är den mest ursprungliga formen av humle. Puckar är kottar pressade till kutsar om c:a 14 gram. Pellets är humle som pulvriserats och pressats.

Här nedan finner du några av dem vanligaste humlesorterna och från vilket land dem kommer.

USA:
Amarillo
En allroundhumlesort med mycket bra arom av citrus och exotisk frukt. Amarillo är en relativt ny humlesort. Den har en blommig och citrusaktig aromkaraktär som liknar Cascade men som drar mer åt blodapelsin / blodgrapefrukt med inslag av tropisk frukt.

Cascade
Den mest populära amerikanska aromsorten, med speciell citrusaktig karaktär. Cascade är den första amerikanska humlen som kom till Sverige. Det är en av de mest populära amerikanska humlesorterna och den används med fördel till såväl smak som aromgivor. Frisk arom av citrus / grapefrukt brukar vara den vanligaste beskrivningen på denna humle.

Centennial
En högalfasort med trevlig Cascade-lik arom.

Chinook
En högalfasort med grapefruktliknande arom och exotisk frukt.

Simcoe
Amerikansk högalfahumle som kan användas i såväl smak som aromgivor. Smak och arom av apelsin/blodapelsin med inslag av gran.

ENGLAND:
Challenger
En allroundsort. Challenger är ytterligare en humlesort framodlad vid Wye College i Kent, England. Challenger är en allround-humle, med mycket bra aromatiska egenskaper och samtidigt en relativt hög alfasyrahalt. Denna humlesort har blivit mycket populär bland engelska bryggerier.

First Gold
En relativt ny brittisk aromsort. First Gold är ännu en  i raden av humlesorter som har odlats fram vid Wye College. Det är den första kommersiellt odlade dvärghumlesorten, och bygger på Whitbread Golding Variety. Aromen påminner om Goldings.

Fuggles
En klassisk brittisk aromsort. Fuggle (eller Fuggles) är en klassisk brittisk aromhumlesort, med drygt 100 år på nacken. Utomordentlig i brittiska ales, framför allt som aromhumle. Kryddig och blommig arom. Används ofta i kombination med Goldings i brittiska ales.

Goldings
En klassisk brittisk aromsort. Kent Golding  är den mest klassiska brittiska aromhumlesorten, med anor flera hundra år tillbaka i tiden. Sorten kan kallas Golding, Kent Golding eller East Kent Golding beroende på var i England den har odlats. Ibland lägger man ett avslutande ‘s’ till namnet (”Goldings”). Utomordentlig som humle i brittiska ales, framför allt som aromhumle.

Target
Target, eller Wye Target, är en relativt ny brittisk högalfahumle som mest används som bitterhumle pga av sin något kärva smak och aromprofil.

Whitbread Golding Variety
Brittisk allroundhumle, släkt med Goldings, och med doft och smak som också liknar Golding fast med något intensivare fruktarom. Framodlad 1911.

TYSKLAND
Hallertauer Mittelfrüh
En av de klassiska “ädla” aromhumlesorterna.

Hallertauer Tradition
En ny aromhumlesort, ättling till Hallertauer Mittelfrüh.

Hallertau Hersbrucker
Den mest odlade tyska aromhumlesorten.

Hallertau Magnum
En ny tysk högalfasort.

Hallertau Northern Brewer
En klassisk allroundsort, ursprungligen brittisk, numera tysk.

Hallertau Perle
En ny allroundsort med bra arom.

Hallertau Spalter Select
En ny aromhumlesort, ättling till Spalter.

Tettnang Tettnanger
En av de klassiska “ädla” aromhumlesorterna. Tettnanger är en av de fyra klassiska ”nobla” humlesorterna, tillsammans med Hallertauer Mittelfrüh, Spalter och Saaz. Traditionellt odlas humlesorten i Tettnang-distriktet, men numera odlas Tettnanger framför allt i Hallertau. Detta är en utomordentlig aromhumle i klassiska lageröl.

TJECKIEN:
Saaz
En av de klassiska “ädla” aromhumlesorterna. Saaz, eller Saazer som humlen kallas i Tyskland, är en av de fyra klassiska ”nobla” eller ädla aromhumlesorterna, tillsammans med Hallertauer Mittelfrüh, Spalter och Tettnanger. Detta är den ultimata humlen för riktig tjeckisk pilsner. Kan med fördel användas som aromhumle även i öl i belgisk eller tysk stil.

 

SLOVENIEN:

Golding
Slovenien är ett av de klassiska humleländerna där det har odlats humle i många hundra år. Flera slovenska humlesorter har i många år sålts under samlingsnamnet Styrian Golding. Numera säljs dessa under sina separata sortnamn: Bobek, Celeia och Savinjski

Styrian Golding / Bobek
Bobek har en intensiv karaktär av citron och tall, och är också blommig.

Styrian Golding / Celeia
Celeia är intensivt blommig med inslag av citron.

Styrian Golding / Savinjski Golding
Savinjski Golding är jordigt blommig, ibland gräsig/örtig, med an aning citron.

SVERIGE:
Svalöf Mauritz
Från Humletorkan i Näsum, som drivs av föreningen Humlebygget.

NYA ZEELAND:
Green Bullet
Högalfahumle från Nya Zeeland, släppt 1972. Huvudsakligen en bitterhumle, men med subtilt kryddiga aromegenskaper som har liknats vid Styrian Golding, och som passar i såväl lager som bitter och stout.

Motueka
Släkt med, men mer aromatisk än sin förälder Saaz, med karaktär av citrus och passionsfrukt. Motueka är en korsning mellan en nyazeeländsk utvecklingshumle (2/3) och Saaz (1/3). Den valdes sedan ut av ett belgiskt bryggeri och har tidigare kallats för Belgian Saaz eller B Saaz.

Nelson Sauvin
En mycket fruktig allroundhumlesort, släppt 2000. Aromen liknas ofta vid krusbär eller druvan sauvignon blanc.

Pacific Gem
Högalfahumle från Nya Zeeland, släppt 1987. Huvudsakligen en bitterhumle, med karaktär som har beskrivits som ekig i smaken och med björnbär i aromen.

Riwaka
Aromhumlesort från Nya Zeelands humleutvecklingsprogram ‘Hops with a difference’ som en korsning mellan Saaz och en nyazeeländsk utvecklingshumle. Släpptes på marknaden 1997 och har kallats ‘B Saaz’. Har nästan dubbelt så hög halt av aromatiska oljor som sin förälder Saaz, och en karaktär av citrus och passionsfrukt. Mycket kraftig arom av citrus och tropisk frukt.

Källa: Humlegårdens Ekolager.


Leave a Reply